tisdag 4 maj 2010

Vad tyckte eleverna?

För att ta reda på vad eleverna tyckte om "vårat" reklam filmsprojekt så fick alla elever i år 5 göra en skriftlig utvärdering sista dagen vi var på skolan. Jag ska här försöka sammanställa vad "min" klass, dvs 5b, tyckte om projektet.
I stort sett tyckte alla elever i klass 5b att reklam filmsprojektet var ett kul projekt. De fick göra något annorlunda mot den vanliga skoldagen, det kändes som ett "fritt arbete" och det var roligt att arbeta vid datorn var några av de kommentarer som eleverna skrev. Alla elever, endast en undantagen, vill göra om projektet.
I stort sett så lärde sig alla elever något nytt. De svarade att de lärt sig att arbeta med Movie maker, att redigera film samt att samarbeta Just att samarbeta tog jag upp vid ett flertal lektioner. Vi pratade om hur viktigt det var att lyssna på varandra, att visa hänsyn, att berömma varandra och att alla får vara med.
Att skriva ett manus till sin film tyckte de flesta elever var rätt tråkigt. Det var svårt att komma igång och skriva. Vi hade gjort en manusmall för att underlätta arbetet för eleverna. En grupp tjejer använde en mobiltelefon och filmad sin ide med den för att sedan visa upp den för oss. De var få elever som hade hjälp av sitt manus när vi väl började filma med eleverna. För oss var det dock ganska bra att se ett manus för att lättare följa elevernas idéer och veta var de ville filma någonstans. Vi hade ju totalt femton grupper som vi filmade med.
På frågan om eleverna stött på några problem under arbetet så svarade förvånansvärt många nej - att de ej stött på några problem trotts sega datorer och att vi tvingades att starta om vissa datorer flera gånger.
Vi hade gjort en resurssida till eleverna om filmarbetet för att eleverna skulle kunna ta hjälp av denna om de behövde hjälp med olika moment. Denna sida användes i stort sett inte alls. Det var endast när eleverna skulle lägga till musik till sin film som de var inne på resurssidan för att finna ut var de skulle hitta musiken någonstans. Vi föreslog Jamendo, Freeplay samt Multimediabyrån.
När filmerna var klara så hade vi en gemensam filmvisning med båda klasserna. Detta uppskattades av eleverna. De tyckte att det var roligt att se vad de andra hade gjort. Senare samma dag så hade vi diskussioner om reklamfilmerna klassvis. Vi tittade på en reklamfilm i taget och pratade lite om filmen. Vad var produkten, vilket budskap hade filmen , vilken var målgruppen, var eleverna nöjda med sin film var några av frågorna jag ställde till eleverna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar